ROPE ACCESS = TOUW TOEGANG

De Engelse woorden “rope access” betekenen letterlijk “touw toegang”.Door middel van touw krijgen wij toegang tot plekken die anders onbereikbaar zouden zijn.”

Rope Access is ooit ontstaan uit de behoefte om onderhoud te plegen aan boorplatforms. Op zee is het allemaal wat lastiger om een laddertje tegen een poot van een boorplatform te zetten. Ook het gebruik van steigers en kranen is niet zo gemakkelijk, of vaak zelfs onmogelijk.

De technieken die in rope access worden gebruikt kwamen oorspronkelijk uit het alpinisme. Inmiddels hebben industriële touwtechnieken en het gebruikte materiaal zich verder ontwikkeld tot een uiterst betrouwbaar systeem om een werkplek te bereiken.

Gebruik van touwtechnieken betekent ook dat er geen beperkingen zijn door het opstelterrein of een maximale hoogte zoals bij gebruik van een hoogwerker!

Er wordt gewerkt met dubbele backupsystemen en er worden altijd meerdere onafhankelijke ankerpunten gebruikt. De rope access technici hebben als basis hun technische specialiteiten (lassen, inspecteren, monteren, etc.), en zijn daarnaast verregaand opgeleid in klim- en reddingstechnieken.

Al met al heeft rope access een wereld aan nieuwe mogelijkheden geopend voor technische werkzaamheden!